Blog

Floaten als onverwachte hulp bij Claustrofobie

Het leven kan af en toe een uitdaging zijn en behoorlijk stressvol, maar voor mensen die lijden aan claustrofobie kunnen bepaalde situaties nog uitdagender zijn. Het dagelijks leven van deze mensen kan behoorlijk belemmerd worden door de angst voor kleine, afgesloten ruimtes. Denk aan liften, kleine kamers, MRI-scanners, auto’s of vliegtuigen. Dit kan als een flinke beperking voelen, omdat je niet alles kan doen wat je wilt.

Om claustrofobie te overwinnen zijn er al een aantal geschikte behandelingen. Zo kun je kiezen uit traditionele therapieën, zoals cognitieve gedragstherapie of EMDR voor traumabehandeling. Toch is er nu een behandeling die steeds vaker wordt gebruikt, namelijk floaten.

Wat is Floaten?

Floaten vindt plaats in een speciale floatcabine gevuld met Epsonzout. Epsonzout is rijk aan magnesium en zorgt ervoor dat je blijft drijven. De cabine is geluiddicht en lichtdicht, wat zorgt voor een omgeving waarin externe prikkels vrijwel volledig weg zijn. Het gevoel van drijven in stilte zonder prikkels creëert een gevoel van gewichtsloosheid en diepe ontspanning.

Waarom Floaten?

In een kleine afgesloten cabine liggen. Ik hoor je denken: waarom zou dit goed zijn voor mensen met claustrofobie? Floaten kan juist een hele goede therapie zijn voor mensen met deze angst. Hier zijn een aantal voordelen van floattherapie voor mensen met claustrofobie:

  • Geleidelijke blootstelling
    Wij bij YUMI Spa & Wellness begrijpen de angsten rondom claustrofobie en bieden de mogelijkheid om zelf te kiezen of je de cabine open of dicht wilt hebben. Je kunt beginnen met de cabine open te houden en langzamerhand dicht te doen. Dit proces van gecontroleerde blootstelling kan helpen om de angst te verminderen.
  • Diepe ontspanning
    Door de gewichtsloosheid en het gebrek aan externe prikkels in de floatcabine kom je in een diepe staat van ontspanning. Deze ontspanning helpt het zenuwstelsel te kalmeren en kan de angstgevoelens verminderen.
  • Stressvermindering
    Het is bewezen dat floaten effectief is in het verlagen van stresshormonen zoals cortisol. Minder stress betekent vaak minder angst, wat direct kan bijdragen aan het verminderen van de claustrofobische reacties.
  • Magnesiumabsorptie
    Een tekort aan magnesium kan bijdragen aan angst en stress. Door het Epsonzout (magnesiumsulfaat) in het water wordt de magnesium door de huid opgenomen. Dit zorgt voor ontspannende en kalmerende effecten. Magnesium is ook essentieel voor het reguleren van de zenuw-spierfunctie.

Floaten biedt dus een unieke, effectieve manier om met claustrofobie om te gaan. Door geleidelijke blootstelling, diepe ontspanning, stressvermindering en magnesiumabsorptie kunnen mensen met claustrofobie leren hun angsten onder controle te krijgen. Hoewel het in eerste instantie als een nachtmerrie klinkt, kan floaten juist een waardevolle aanvulling zijn op andere therapieën.

Wij Helpen Je Graag

Heb jij last van claustrofobie en wil jij het een keer uitproberen om te floaten? Begin dan met het plannen van een floatsessie van 30 minuten en bouw dit langzaam op. De medewerkers van YUMI Spa & Wellness zullen je rustig uitleggen hoe alles werkt en wat je kunt verwachten. Wij helpen je graag om een ontspannen ervaring te krijgen met het floaten.

Kom langs bij YUMI Spa & Wellness en ervaar de kalmerende effecten van floaten.